preloader

Ouderenzorg

 

COVID-19, het verhaal is nog niet voorbij

19 mei 2022
 

Na een intens coronajaar vol vertwijfeling, stress en angst, waarbij medewerkers in onuitgegeven omstandigheden aan het werk waren, diende 2021 zich aan met het hoopvolle nieuws dat de bewoners en medewerkers van de woonzorgcentra als eerste een coronavaccinatie zouden krijgen. Zowel de bewoners als de medewerkers kregen hun 1ste vaccin half januari en hun 2de vaccin begin februari. Onze bewoners konden na een heel lange periode terug bezoek ontvangen op hun kamer, zij het in beperkte mate qua tijdsduur en aantal personen. Daarnaast bleef het bezoek in de babbelboxen bestaan als alternatief om meerdere bezoekers te kunnen zien.

Begin mei was er een verdere versoepeling in de bezoekuren en konden de bewoners buiten bezoek van meerdere personen ontvangen. De babbelboxen hadden als noodoplossing goed hun werk gedaan, maar het verdwijnen ervan was voor iedereen een opluchting.

Door de toenemende vaccinatiegraad in de maatschappij werd de bezoekregeling verder versoepeld. Half juni werden de beperkingen qua bezoekuren en tijdsduur van het bezoek opgeheven. Er was wel nog de beperking om maximum 2 bezoekers gelijktijdig op de kamer te ontvangen.

Na de 3de vaccinatie die onze bewoners half oktober kregen, viel ook de beperking van het aantal bezoekers weg en was bezoek opnieuw welkom in de cafetaria en de gemeenschappelijke ruimten. De medewerkers kregen hun 3de prik eind november.

Begin november was er opnieuw een forse stijging van het aantal besmettingen in de maatschappij. De Omnikronvariant maakte een steile opmars. De 4de besmettingsgolf was een feit. Op dat moment werd het Covid Safe Ticket ingevoerd en was bezoek in de woonzorgcentra enkel nog mogelijk met dit ticket of na het voorleggen van een negatief resultaat van een PCR-test.

Algemeen kan worden gesteld dat Ouderenzorg Glorieux 2021 goed heeft doorstaan wat betreft besmettingen. Enkel in het wzc Hogerlucht testte er half november 1 bewoner positief. Uit een algemene preventieve testing bleken alle andere 46 bewoners negatief.

We sloten het jaar af met een 4de besmettingsgolf die weer heel wat sectoren onder druk zette: volledige klassen gingen in quarantaine, scholen werd gesloten, bedrijven werden stilgelegd, de horeca en evenementensector kregen opnieuw zware klappen. Ook de sector van de residentiële ouderenzorg kreeg het te verduren. De vaccins deden weliswaar hun werk, waardoor bewoners en medewerkers gespaard bleven van ernstige ziekte en hospitalisaties. De uitval van medewerkers wegens quarantaine en isolatie vroeg echter van iedereen opnieuw extra inspanningen.

 

Een grote dank aan onze medewerkers is hier op zijn plaats: voor hun inzet, hun positieve ingesteldheid, hun flexibiliteit, hun verantwoordelijkheidszin, hun solidariteit met collega’s en hun doorzettingsvermogen. Dankzij hen zijn we de 4de golf ook weer goed doorgekomen, zonder dat de bewoners hiervan veel hinder ondervonden.

Wim Wijbaillie, directeur Ouderenzorg Glorieux